به گزارش خبرنگار مهر، تاکنون 304 گونه پرنده، 68 گونه پستاندار، 9 گونه دوزیست، هزار و 704 گونه گیاهی در استان گلستان شناسایی شده است که درصد بالایی از آن در پارک ملی زیست و زادآوری می کنند.
دیدن برخی از گونه های نادر و وحوش منحصر بفرد در گلستان به خاطره مبدل شده است و قصه هایی شد که قدیمی ترها برای کوچترها و فرزندانشان تعریف می کنند.
گلستان زیستگاه بسیاری از پرندگان و گنجشکان زیبا و پرتحرک آوازه خوان مانند دارکوب سیاه، بلبل، توکای باغی، انواع سهره ها، زرده پره ها، مگس گیرها، زنبور خورکها و دم سرخهاست.
دوزیستان و خزندگان با پیشینه زیستی بسیار زیاد در این زیست کره وجود دارند که تاکنون آن گونه که باید مورد توجه قرار نگرفته اند.
براساس مطالعات میدانی انجام شده سه گونه دو زیست، 24 گونه از خزندگان در گلستان شناسایی و گزارش شده است.
از سوی دیگر استان گلستان با توجه به موقعیت جغرافیاییش در کشور و وضعیت توپوگرافی واقلیم متفاوت از جنس دریا، کوه، صخره و جنگل تنوع جانوری خوبی را در خود جای داده است.
در همین رابطه گونه های بسیار شاخص از حیات وحش در استان مشاهده می شود اما نگرانی هایی از کاهش جمعیت برخی از گونه های حیات وحش که بدلیل شکار بی رویه و تخریب زیستگاه ها وجود دارد که با ادامه این روند شاید چندی دیگر از این گونه های ارزشمند در حیات وحش استان اثری نباشد.
کاهش جمعیت وحوش نگران کننده شد
معاون طبیعی محیط زیست استان درباره وضعیت حیات وحش استان گلستان گفت: حیات وحش استان دارای گونه های بسیار شاخص از جمله پلنگ، شوکا، مرال، خرس قهوه ای، قوچ و میش، پازند و گونه های پرندگانی چون عقاب دریایی دم سفید، پلیکان، فلامینگو است و از جمعیت بسیار خوبی هم برخوردار است اما ما نگرانی هایی هم داریم.
محسن جعفر زاده در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: در حال حاضر با کاهش جمعیت در برخی گونه ها رو به رو هستیم که مهمترین دلیل آن تخریب زیستگاه ها یا محل زندگی این گونه هاست که به دلایل مختلف مورد تخریب و تصرف غیر مجاز قرار گرفته است و محدوده جا را برای این گونه ها تنگ کرده است .
وی افزود: گونه پلنگ از جمله مشکلاتش این است که به عنوان گونه مهاجم برای مردم شناخته شده است و برخی دامداران تعرضاتی به این جانور دارند که از مهمترین دلیل تلفات این جانور است.
جعفری نژاد گفت: در خصوص گونه هایی چون قوچ، میش و مرال با شکار غیر مجاز در استان روبه روهستیم که از جمله دلایل کاهش این گونه هاست.
تجاوز و تخریب زیستگاه ها
وی با اشاره به مهمترین دلایل تهدید گونه های جانوری استان گلستان عنوان کرد: ییلاق سازی در کوهستان، مناطق بالادستی و ارتفاعات، تصرفات در مناطق کوهستانی موجب شده است که محل زندگی این گونه ها مورد تجاوز قرار گیرد و این گونه ها با کاهش روبه رو شود.
معاون محیط زیست گلستان یادآور شد: نداشتن برنامه جامع آمایش استان که شامل توسعه پایدار و مصوب باشد از دیگر مواردی است که لطماتی را به حیات وحش استان خصوصا گونه پستانداران وارد کرده و موجب شده است به گونه های کوچکتر هم آسیب وارد شود.
این مسئول مشکل دیگر را دستورالعملها و قوانین کنونی در خصوص برخورد با متخلفان ذکر و بیان کرد: دستور العملها و قوانین کنونی در خصوص شکار غیر مجاز متناسب با ارزشهای زیستی واقتصادی این گونه ها تعریف نشده است و ارزش گذاری های انجام شده واقعی نیست.
لزوم بازنگری در قوانین
جعفرزاده اظهار داشت: پیشنهاد هایی به سازمان محیط زیست داده شده است اما تغییر و اصلاح قانون نیازمند مصوبه مجلس است که امیدواریم با تغییر قانون شرایط و مجازات های سنگین تری برای متخلفان دیده شود.
وی وضعیت حیات وحش در پارک ملی مساعد تر از مناطق جهان نما ذکر کرد و افزود: این منطقه به این دلیل که دام و روستا در آن قرار ندارد در وضعیت بهتری است.
این مسئول افزود: اما جاده داخل پارک همچنان به عنوان یک عامل تهدید کننده برای این پارک ملی است و ما درصدد هستیم از این جاده فقط به عنوان جاده توریستی استفاده شود و جاده ای در شمال پارک ملی در کلاله احداث و به عنوان جاده ترانزیت از آن استفاده شود و تهدید های این ذخیره گاه ارزشمند را کاهش دهد.
از مجموع جانوران موجود در تنوع زیستی استان 19 گونه در معرض انقراض هستند که هما، بالابان، گیلانشاه خالدار و روباه ترکمنی از جمله آن هستند و مرال، شوکا، کل و بز، قوچ و میش و .. از جمله گونه هایی هستند که بیشتر مورد شکار غیرمجاز قرار می گیرند.
نظر شما